Maak van je router een universal wireless repeater

Door RadioAir op dinsdag 15 mei 2012 23:47 - Reacties (29)
Categorie: -, Views: 81.145

Als wij op vakantie gaan, hebben we graag internet (en dat is een eigen keuze, een ander mag van ons lekker zonder technologie op vakantie gaan, wij niet ;) ). Helaas is het bereik op de vakantielocatie niet altijd zoals je het wil, er is bijvoorbeeld alleen gratis wifi bij de receptie waar je in je appartement net wel/net geen bereik van hebt met je telefoon/tablet/laptop/frisbee, of je moet een klein bedrag betalen maar kan vervolgens maar met ťťn apparaat tegelijkertijd online. Gelukkig is hier een oplossing voor: Een enorm goedkoop Linksys routertje met de DD-WRT firmware en het AutoAP script!

Zo goed als alle doorgewinterde tweakers zijn bekend met de geniale Linksys WRT54G router serie. Velen zullen dit trouwe beestje ook als router hebben gehad, ware het niet dat zijn 200mhz processortje inmiddels achterhaald is bij de huidige downloadsnelheden. Ook ik heb het apparaat inmiddels vervangen door een Time Capsule en een WRT320N.

Een hoop mensen zullen ook al bekend zijn met de combinatie WRT54G en DD-WRT. Mocht je dit nog niet zijn, een korte samenvatting:

Omdat de WRT54G, met uitzondering van versie 7, eigenlijk gewoon linux draait of kan draaien (vanaf versie 5 wordt standaard VXWorks gebruikt maar dit kan je gelukkig heel makkelijk vervangen door linux), is deze firmware heel goed te bewerken geweest. Een aantal populaire open-source firmwares die uitkwamen waren Alchemy, OpenWRT, Tomato en DD-WRT. OpenWRT was eigenlijk meer voor de doorgewinterde Linux-gebruiker en was officieel alleen via een CLI te configureren. De software was echter zo modulair dat de mogelijkheden eindeloos waren. Tomato is een software die zeer makkelijk te configureren is en als belangrijkste voordeel ten opzichte van de Linksys firmware het aan te passen zendvermogen heeft.
DD-WRT, mijn persoonlijke favoriet, leunt enigszins op de GUI van de Linksys firmwares, maar dan uitgebreid met een hoop extra functies. Zo kan je een VPN server draaien op je router zelf via OpenVPN of PPTP, het zendvermogen kan aangepast worden, je kan VLAN's gaan draaien en voor mij het belangrijkste, je kan een bestaand draadloos netwerk versterken (gewoon via WDS), verbinden als client met een draadloos netwerk (een soort bridge dus, handig voor netwerkprinters en pc's zonder draadloze aansluiting), een bestaand signaal onder een andere naam opnieuw uitzenden en (de functionaliteit waar we in deze handleiding gebruik van maken) een bestaand draadloos netwerk opnieuw routeren.

Waarom nou opnieuw routeren? Dat is toch niet handig met NAT? In principe heb je gelijk. Het voordeel is dat wanneer je verbinding maakt met een betaalde hotspot, zoals die van KPN of T-Mobile, je maar 1x hoeft te betalen maar vervolgens wel met al je apparaten online kan. Scheelt weer in de kosten ;)

DD-WRT kan standaard dus al een hele hoop, maar wil wel altijd nog een netwerknaam (SSID) weten van het te repeaten netwerk. En dat is niet handig, want niet iedereen kan zomaar in de webinterface inloggen om een netwerkscan te doen. We hebben dus nog een uitbreiding nodig, in de vorm van het AutoAP script. Dit script scant om de zoveel tijd (standaard 2 minuten) naar beschikbare onbeveiligde draadloze netwerken en maakt daarmee verbinding, checkt vervolgens of er internet is middels een ping naar www.google.com, zo ja stopt het script, zo nee gaat het weer verder. Dit alles gebeurt volledig automatisch, na het installeren hoef je er nooit meer naar om te kijken!

Deze handleiding werkt in principe voor alle WRT54G routers die ondersteund worden door DD-WRT, dit zijn ze bij mijn weten allemaal behalve de v7.

Wat hebben we nodig:

-Een WRT54G, GS, GL of andere broadcom router die DD-WRT kan draaien. Atheros routers zoals de Fonera's of de TP-Link routers worden helaas NIET door dit script ondersteund. Bij een versie 5, 6, 7,1, 7,2 of 8 moet je eerst een VXWorks killer draaien, gebruik hiervoor de uitstekende handleidingen die je kan vinden in de router database op dd-wrt.com.

Met deze handleiding krijg je niet de nieuwste DD-WRT versie op je router, maar voor de werking van AutoAP maakt dit niets uit.

Het klaarmaken van de router

Je hebt verder nog nodig:

-De geprepareerde DD-WRT firmware. Deze is te downloaden vanaf http://sourceforge.net/pr...%20v24%20Micro/v24%20RC1/

-Een kwartiertje geduld

Upgrade je router met de firmware die je zojuist gedownload hebt en laat de router opnieuw opstarten. Nadat deze is opgestart druk je de reset knop 30 seconden in om het complete NVRAM te wissen. Dit kan later problemen voorkomen.

Het is nu belangrijk dat je een vrij obscuur IP adres bedenkt voor je router, omdat je anders maar net een netwerk tegenkomt die toevallig hetzelfde IP gebruikt, dan werkt de repeater niet. Vermijd dus 192.168.1.1, 192.168.2.1, 192.168.1.254, 10.0.0.138 en 10.0.0.2 maar kies voor iets niet-standaards als 192.168.156.1 of iets dergelijks. Klik op Setup en vul dit in bij het IP adres. De gebruikersnaam/wachtwoord combinatie is root/admin.

Ga vervolgens naar het tabblad Wireless en klik hier op Add virtual interface. Vul vervolgens bij de nu verschenen interface een naam voor het netwerk waarmee jij uiteindelijk zal verbinden in, dus bijvoorbeeld TweakRepeater of iets anders leuks. Het andere SSID kan je gewoon op dd-wrt laten staan, dit zal straks automatisch veranderen. Zet vervolgens Wireless mode bovenaan op Repeater en klik op Save settings. Mocht je je eigen netwerk nog willen beveiligen (wanneer je moet betalen voor internet geen overbodige luxe) kan je op het tabblad Wireless Security nog een beveiliging instellen. Let wel op dat je dit alleen voor je Virtual interface doet en NIET voor het normale netwerk!

Mocht je dit willen, kan je het zendvermogen nog iets opkrikken. Ga hiervoor naar Wireless, Advanced settings en vul bij Xmit power in plaats van 28 een ander getal in. Waardes die ik normaal gebruik zijn 71 (standaard in laatste versie DD-WRT) of 100 (maximale wat eigenlijk mag in NL)

Tot zover het normale DD-WRT werk. Tijd om AutoAP aan de gang te helpen. De interface van het script is bereikbaar via http://ipvanjerouter/user/cgi-bin/autoap.cgi . Het enige wat je hier hoeft te doen is Enable at startup aan te vinken, op Apply Settings te klikken en daarna op Start te klikken. Als het script draait staat er naast de startknop Running. Gefeliciteerd, je universal wireless repeater is klaar voor gebruik!

Met deze configuratie zal je router het volgende doen:

-Bootloader laden
-Firmware laden
-AutoAP script laden
-AutoAP scant de beschikbare draadloze netwerken en blijft dit doen totdat er een onbeveiligde verschijnt
-AutoAP maakt verbinding met dit netwerk en test de internetconnectiviteit door te pingen naar www.google.com
-Werkt het internet? Mooi, het script wordt na 120 seconden automatisch herhaald. Zo niet begint het direct opnieuw te scannen naar andere netwerken.
-Valt het internet weg? Het script begint opnieuw te zoeken naar netwerken en maakt verbinding met het beste netwerk.

Veel plezier met je zojuist uit de vergetelheid herrezen repeater!

Volgende: Bellen met je rolstoel deel 1, project "Give me my freedom back!" 02-'15 Bellen met je rolstoel deel 1, project "Give me my freedom back!"
Volgende: The revival of the MacBook 03-'12 The revival of the MacBook

Reacties


Door Tweakers user Ellos, woensdag 16 mei 2012 01:08

Haha ideaal dit!

Zat laatst ook op een camping met inderdaad torenhoge prijzen voor wifi en maar een enkel apparaat wat in kon loggen, had ik nu maar zo'n routertje meegenomen.

Door Tweakers user woekele, woensdag 16 mei 2012 06:35

leuk concept.

denk wel dat je de wifi-snelheid voor iedereen waarschijnlijk behoorlijk omlaag haalt door een 2e router neer te zetten die bijna precies op dezelfde momenten gaat lopen zenden als de 1e.

Door Tweakers user meSmooth, woensdag 16 mei 2012 08:59

Ik gebruik voor bovenstaande doeleinden gewoon een stukje software. Met http://virtualrouter.codeplex.com/ maak je gewoon een privť accespoint van een windows7 laptop, en die maakt weer gebruik van de connectie met het public accespoint voor de internettoegang. Werk prima voor mij, zo hoef ik niet met een extra router op stap. Nadeel is wel dat je moet beschikken over win7 / 2008 r2 op je laptop, en een ondersteunde wifi chipset.

Door Tweakers user RadioAir, woensdag 16 mei 2012 09:14

De wifisnelheid van de host blijft intact, op de repeater heb je natuurlijk de helft van de beschikbare bandbreedte beschikbaar. Ik haal echter zonder problemen 20/21 mbit achter de repeater op G en 5mbit op B :)

En ik ken virtualrouter ook, werkt prima maar zoals je zelf zegt moet je dan verplicht een laptop met Win7 hebben, en laat ik nou net geen laptop meenemen plus het feit dat ik een MacBook heb :) Weet ook niet of de gemiddelde laptop het zo leuk vindt om langdurig in clamshell mode aan te staan..

Door Tweakers user gast, woensdag 16 mei 2012 10:48

@tha_bulldog: Misschien een domme vraag maar hoezo heb je de helft van de bandbreedte beschikbaar en niet het volledige? Wat is het principe wat daarachter zit?

[Reactie gewijzigd op woensdag 16 mei 2012 10:48]


Door Tweakers user RadioAir, woensdag 16 mei 2012 11:00

Domme vragen bestaan niet ;)

De theoretische maximale bandbreedte van een 802.11g wireless signaal is zo'n 54mbit. Met geluk haal je daar de helft van.

Als je de repeater alleen als client gebruikt en je apparaat via LAN aansluit haal je dus ook zo'n 24mbit zonder al teveel problemen. Ga je echter de repeater functie gebruiken heb je de helft van die 24 mbit voor het ontvangen, en de helft voor het zenden. Alles wat jij namelijk downloadt moet de repeater eerst van het host-AP downloaden om het vervolgens naar jou te uploaden. Je maximale snelheid onder ideale condities bij deze repeater is dus zo'n 2,4MB/sec bij gebruik van een LAN verbinding tussen repeater en pc/laptop en 1,2MB/sec bij gebruik van de volledige repeaterfunctionaliteit. Ik gebruik het beestje echter alleen op vakantie en daar hoef ik geen 120mbit. Een Xvid streamen vanaf mijn server gaat met max 120KB/sec, een TV-stream vanaf mijn slingbox is vanaf 100kb/sec goed kijkbaar op m'n iPad.

Toen ik in een appartement met T-Mobile hotspots zat was de verbinding via de hotspot zelf 400kb/sec en via de repeater ook, geen probleem. Op vakantie in Zweden was de pijp 8mbit en die haalde ik ook gewoon op een afstand van 150 meter (wel line of sight). Ga je echter een 50mbit pijp repeaten op deze manier hou je er dus maximaal zo'n 12mbit van over. Mijn ervaring met hotspots is echter dat ze nooit boven de 1MB/sec uitkomen dus no worries :) Mocht je per sť hogere snelheden willen kan je ook nog kiezen om in plaats van Repeater mode Client mode te gebruiken met een los 2e access point of om een wireless N router als repeater te nemen. Je host AP moet dan echter wel ook wireless N ondersteunen en aangezien de meeste hotspots gebouwd zijn in de 11b en 11g periode denk ik niet dat dit zoveel zin heeft.

Door Tweakers user Andros, woensdag 16 mei 2012 11:44

Ik regel ter plaatse gewoon een mobiel internet simkaartje. Eventueel kan ik deze vanaf laptop of routertje delen naar andere apparaten. Dan heb ik alle vrijheid over het gebruik, heb ik ook buiten de camping/hotel nog internet indien nodig en ik neem aan dat je op vakantie niet gaat zitten torrenten.

Door Tweakers user kleinesmurf, woensdag 16 mei 2012 11:52

En kan je dat ook gebruiken om een beveiligd (WEP of WPA) wifi signaal te repeaten?

Vb. als je bij een bekende logeert en het wifi-signaal in de logeerkamer af en toe hikt.
Of als ik vb. op m'n eigen zolderkamer betere ontvangst wil creŽren voor m'n eigen wifi, zonder kabels te gaan trekken of de beveiliging er af te halen...
(want ik wil niet dat het handig buurjongetje ineens met zijn 'universal wireless repeater' over mijn wifi gaat) :+

Door Tweakers user gast, woensdag 16 mei 2012 12:27

Helder, dank voor je uitleg!

Door Tweakers user naftebakje, woensdag 16 mei 2012 12:27

kleinesmurf schreef op woensdag 16 mei 2012 @ 11:52:
En kan je dat ook gebruiken om een beveiligd (WEP of WPA) wifi signaal te repeaten?
Uiteraard, handleiding/wiki even bekijken en je hebt het zo up en running.
Heb zelf thuis client bridge lopen om mijn nas via draad aan te sluiten, deze creŽert meteen ook een 2e netwerk voor meer range. Beide netwerken zijn netjes beveiligd.

Door Tweakers user RadioAir, woensdag 16 mei 2012 17:52

Andros schreef op woensdag 16 mei 2012 @ 11:44:
Ik regel ter plaatse gewoon een mobiel internet simkaartje. Eventueel kan ik deze vanaf laptop of routertje delen naar andere apparaten. Dan heb ik alle vrijheid over het gebruik, heb ik ook buiten de camping/hotel nog internet indien nodig en ik neem aan dat je op vakantie niet gaat zitten torrenten.
Ik zelf meestal ook. Als je echter gratis wifi hebt op je vakantieadres is dit apparaatje een leuke bijkomstigheid. Het nadeel is echter dat je dan een datalimiet hebt van 1GB en dat is voor mij persoonlijk net wat te krap i.v.m. de streaming van de Nederlandse TV-zenders en radiozenders via de slingbox. Verder verbruik is bij mij zo'n 10MB per dag op z'n meest.

Kleinesmurf, zoals naftebakje zegt kan dit ook zonder problemen. Je hebt dan alleen een router met DD-WRT nodig die je instelt zoals bovenstaand, alleen vul je dan bij Wireless security je eigen code in en bij network name gewoon je eigen wireless netwerknaam. Het autoAP verhaal is voor jou dan niet van toepassing!

Door Tweakers user Groentjuh, donderdag 17 mei 2012 12:48

Met een setje bestaande uit een asus WL-330gE en WL-330n3g kan je echt alles! Zijn zeer klein en dus ook gemakkelijk mee te nemen. Op de WL-330gE kan ook dd-wrt alleen uit ervaring zeg ik dat met stock firmware sommige taken sneller gaan.

Door Tweakers user kleinesmurf, donderdag 17 mei 2012 14:06

Fijn.
Even een routertje scoren... :-)

Door Tweakers user jackorobot, woensdag 23 mei 2012 19:10

En dan meteen zelf thuis een server met iodine opzetten zodat je ook meteen niet hoeft te betalen voor je aansluiting!
Het zou de snelheid niet bepaal bevorderen, maar bespaart in ieder geval weer wat!

Door Tweakers user descheep, maandag 30 juli 2012 11:50

bij een betaalde verbinding moet je vaak op een website inloggen, hoe werkt dat met dit??

Door Tweakers user RadioAir, maandag 30 juli 2012 11:55

Dan log je 1x in, je betaalt dus maar 1x en kan met al je devices online. Scheelt me momenteel 6 euro per dag op Landal in CZ :)

Door Tweakers user descheep, maandag 30 juli 2012 12:25

vanavond maar eens proberen dan ;-)


Door Tweakers user descheep, woensdag 1 augustus 2012 09:56

helemaal goed dit!

inderdaad 1x inloggen via de website en vervolgens mijn vriend en zijn voltallige familie helemaal blij.

Door Tweakers user descheep, woensdag 1 augustus 2012 09:56

gelukt dus tha_bulldog

Door Tweakers user RadioAir, woensdag 1 augustus 2012 10:51

Mooi zo! Geniet nog van de vakantie dan ;)

Door Henk, donderdag 25 oktober 2012 09:34

@ tha_bulldog
Landal Hoch Montafon heeft nu ook wiffi op de kamer volgens de site, inderdaad betalen 10 euro / week.
Staat alleen niet bij dat het per wiffi-device is.
Zijn alle Landal's wat wiffi betreft hetzelde konsept?
wij hebben dan ook 6 wiffi devices bij ons, dus als het per device betaald moet worden
is deze AP interesant. Ik heb een wrt54g-V5 en een V7

Door Mr_Mojorisin, zaterdag 12 januari 2013 19:20

@tha_bulldog: Geweldig, dank voor de instructie, hij loopt als een trein!

WRT54G 1.1 wilde eerst geen inlogscherm laten zien. >30 sec de reset button indrukken hielp. Installatie DD-WRT firmware liep ook prima.

Auto-AP gebruik ik niet. Omdat ik met een beveiligd netwerk moet verbinden heb ik bij Wireless-Basic het SSID van mijn router ingevoerd en bij Wireless security settings de WPA2 key.

Verder start ie goed op na een reboot. Over een tijdje maar eens proberen of het op de camping ook gaat werken.

Door Tweakers user RadioAir, zaterdag 12 januari 2013 21:29

Henk schreef op donderdag 25 oktober 2012 @ 09:34:
@ tha_bulldog
Landal Hoch Montafon heeft nu ook wiffi op de kamer volgens de site, inderdaad betalen 10 euro / week.
Staat alleen niet bij dat het per wiffi-device is.
Zijn alle Landal's wat wiffi betreft hetzelde konsept?
wij hebben dan ook 6 wiffi devices bij ons, dus als het per device betaald moet worden
is deze AP interesant. Ik heb een wrt54g-V5 en een V7
V5 kan, V7 niet. V5 moet je eerst zorgen dat je er een normale DD-WRT micro op gedraaid krijgt (zie daarvoor de dd-wrt site) en daarna bovenstaande handleiding volgen.

@Mr_Mojorisin, fijn dat het gelukt is!

Door Bert, zaterdag 27 april 2013 17:43

Ik heb een Siemens SX762 router. Kan ik die als draadloze repeater inzetten ??
Zo ja, welke settings moet ik maken ??

Door Tweakers user RadioAir, donderdag 2 mei 2013 13:22

Nee, deze tutorial is voor DD-WRT en dat wordt door jouw router niet ondersteund :)

Door ludger, dinsdag 7 mei 2013 20:58

Hoi,

linksys e1000 geprobeerd, update succesvol maar ik kan hem nu niet meer benaderen?
wat gaat er fout?

mvg

Ludger

Door Tweakers user RadioAir, dinsdag 7 mei 2013 21:46

http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Linksys_E1000

Jouw router heeft een andere Linux kernel nodig. Enige recoverymogelijkheid is via Serial/JTAG helaas...

Door Mac, woensdag 19 juni 2013 14:42

Ik heb net een linksys volgens bovenstaand ingesteld, en ga deze in huis gebruiken als extender, dus bij wireless de naam en wachtwoord van mijn bestaande wireless netwerk ingevuld. Nu ziet mijn telefoon ze als 1, dus wachtwoord etc is goed, maar zodra ik buiten bereik van het basisstation kom, valt de data ook weg. Wifi signaal is sterk. Lijkt wel of de linksys dus geen data doorgeeft. Heb ik een instelling fout staan? Wireless mode staat op repeater

Reageren is niet meer mogelijk