The revival of the MacBook

Door RadioAir op dinsdag 27 maart 2012 20:49 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 10.122

De die-hard tweakers kunnen zich wellicht nog wel het CME topic "De mislukkelingen" herinneren. Dit topic had ik zomaar een enorme kick kunnen geven, ware het niet dat dit project uiteindelijk alsnog is geslaagd!

Het begon allemaal in december 2011. Ik kreeg een wanhopig telefoontje van een vriendin dat haar MacBook (voor de kenners, een non-unibody Early 2008, de MacBook4,1) geen beeld meer gaf en ze had niet alles op dropbox gezet. Een grotere ramp voor een HBO student vlak voor de inleverperiode is naar eigen ervaring zo goed als onmogelijk. Het bleek te gaan (zo leek het) om een defecte LCD-inverter. Dit onderdeel stond bekend om zijn falen. Nu wilde het dat haar vader een MacBook late 2008 (eerste unibody en ook nog eens een aluminium versie) had en die eigenlijk wat nieuws wilde. Er werd een 13" MacBook Pro early 2011 voor hem aangeschaft waarin direct een SSD (Kingston V+100 96GB) en extra geheugen gepropt (6GB in totaal) werd. De "oude" late 2008 onderging dezelfde behandeling. With special thanks to the love of Apple Time Capsules was dit allemaal zo geregeld. De witte MacBook nam ik mee om te kijken of herstel nog mogelijk was.

Die "Ik" staat in het dagelijks leven ook wel bekend als Sander Tuurenhout, wonende in Oegstgeest, 21 jaar en Business IT and Management studerende aan de Haagse Hogeschool. Gadgets: iPhone 4S en MBP early 2011 15" Hi-Res basismodel. Aangenaam! ;)

Na thuiskomst bleek dat het witte juweeltje inmiddels niet meer zo wit was. Er zaten wat strepen nagellak op en hij was eerder grijzig dan wit. Schoonmaken kwam later wel, eerst dat ding werkend zien te krijgen!

Na het plaatsen van een nieuwe inverter leek het even goed te gaan en de laptop ging weer terug naar de vorige eigenaar (had er op dat moment niet zoveel aan).

Na een week kreeg ik hem weer terug met de mededeling "Hij is nu echt goed stuk, probleem is weer terug maar ook andere zaken zijn kapot".

Ze hadden, zo het bleek, zelf ook een reparatiepoging ondernomen. De schade was:

-2 defecte wifi-antennekabels
-1 defect kabeltje tussen moederbord en inverter
-1 defecte inverter (CCFL aansluiting gesloopt)
-1 defecte aansluiting inverterkabel op moederbord
- defecte lintkabel tussen topcase en moederbord

Nu pruts ik er graag op los (ik reflow heel veel). Wat ik zelf kon doen:

-inverter vervangen
-topcase lintkabel vervangen

...

En dat was het. Ik kan niet op SMD-niveau solderen, heb er simpelweg de hardware niet voor. Een vriend van mij, Technokiddy, kon dit wel en die heeft uiteindelijk een nieuw inverterkabeltje direct vastgesoldeerd op het moederbord. Probleem 2 en 3 opgelost, probleem 6 en 7 ontstonden:

Het scherm viel uit als je een tik gaf op een bepaalde plek. Na lang zoeken bleek dat de CCFL zelf defect was. Omdat ik zo snel geen vervanging kon regelen heb ik uiteindelijk een nieuw scherm gekocht op eBay. Mocht je nog op zoek zijn naar een MacBook 13" white non-unibody schermpje, DM me dan even! Wel zelf CCFL overbouwen ;)

Het andere probleem, en dat was wat vervelender, is dat het nieuwe inverterkabeltje net iets te kort was. Dit zorgde ervoor dat het klepje wat om de inverter heen moest niet meer pastte.. Resultaat: Het zag er niet meer uit. Het systeem heeft uiteindelijk een paar maanden in de kast gelegen.

En toen ontmoette ik Sebastius. Hij kon voor mij wel het inverterkabeltje verlengen! Na wat heen en weer geDM/iMessage/bel heeft hij maandag heel vakkundig dit voor mij gedaan. De kabel moest vastgesoldeerd worden op de plek waar op onderstaande foto de connector nog zit. Het kabeltje is uiteindelijk verlengd met een stukje flatcable van zijn logic analyzer.

De plek van de connector (rood omcirkeld):
http://img715.imageshack.us/img715/4390/mainboardmb2008.jpg

En de connector/flatcable zelf:
http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_2105.jpg

Mocht je dit lezen Bas, nogmaals dank! Bas kwam er ook achter dat niet ťťn maar alle twee de wifi antennes kapot waren. Toevallig had ik van iemand wat iBook onderdelen gekregen, waaronder een LCD-scherm met 2 antennes. Ik heb uiteindelijk zelf deze antennes gedemonteerd en de kabels ervan aan de antennes in het MacBook scherm gesoldeerd. Dit is overigens een vrij delicaat klusje, aangezien de kern zo kort mogelijk moet zijn i.v.m. signaalverliezen. Soldeerstation dus maar eens op laten warmen!

http://img23.imageshack.us/img23/1338/img0804sq.jpg

Even een klein stukje uitleg:

Het MacBook scherm uit deze generatie haal je uit elkaar door de witte omlijsting los te trekken en daarna rondom alle schroefjes los te draaien waarmee het scherm vast zit aan de witte achterkant. Anders dan bij andere laptops zitten de scharnieren vast aan de witte achterkant. Het frame zelf bestaat uit 3 losse segmenten die aan elkaar "geklikt" zitten en verstevigd worden door schroefjes in het scherm. Het middelste segment bevat de iSight camera en verbindt het linker en rechter segment aan elkaar. Het linker segment is verder voorzien van een behoorlijk sterk magneetje voor het detecteren of een scherm open staat of niet. Waar wij op dit moment in geÔnteresseerd zijn is het rechter segment, die bevalt de twee wifi antennes. Aan deze twee antennes zijn de nieuwe kabels gesoldeerd, waarbij je er hier ťťntje ziet:

http://img29.imageshack.us/img29/880/img0803ue.jpg

Het resultaat:
http://img21.imageshack.us/img21/7002/img0806qau.jpg

Het scherm en de wifi doen het weer prima (had na het mollen van de antennes nog maar een snelheid van max 1,5mbit down/up op max 10m van de Time Capsule ;) )

Dus een weer 100% werkende MacBook!

Het schoonmaken is overigens gebeurd met nagellak remover. Ik had persoonlijk verwacht dat het enorm de lak aan zou tasten, maar er was helemaal niets mee aan de hand en de MacBook is nu weer original white! :)

Volgende: Maak van je router een universal wireless repeater 05-'12 Maak van je router een universal wireless repeater

Reacties


Door Tweakers user Termi, dinsdag 27 maart 2012 21:01

Leuk dat je blogt maar probeer het interessant te houden voor je lezer. Persoonlijk als dit voor mij lag had ik het al weggegooid qua interesse. Ik mis diepgang, felheid en interesse, ik wil de x-factor lezen niet een standaardverhaal van een tweaker.

Let daarbij ook op je zinsconstructies zijn tikkeltje onlogisch: Na een avondje klussen was er een nieuwe MBP 13 inch early 2011 gekocht waarin direct een SSD en extra geheugen gepropt werd.

Door Tweakers user dragon4ce, dinsdag 27 maart 2012 21:04

nice :p

alleen hoe kreeg ze het voor elkaar om alle kabels tussen het scherm en logic board te slopen? dat zit toch gewoon goed verborgen onder die stevige plastic hinges dus nogal knap dat ze die kapot krijgt :p

Door Tweakers user RadioAir, dinsdag 27 maart 2012 21:05

Die stekkertjes zijn fragiel. HEEL fragiel. Het slopen van de inverter kwam door het niet goed terugplaatsen van het kapje wat er overheen moet en het slopen van de rest... Tsja.. Geduld denk ik, geen idee eigenlijk!

Door Tweakers user sebastius, dinsdag 27 maart 2012 22:23

Toch jammer dat we geen foto's hebben geschoten, he? Ik zou nog wel die antennefoto's er bij plaatsen als ik jou was, geeft het net wat meer dan alleen een hele snelle blog :P

[Reactie gewijzigd op dinsdag 27 maart 2012 22:23]


Door Tweakers user RadioAir, dinsdag 27 maart 2012 22:30

sebastius schreef op dinsdag 27 maart 2012 @ 22:23:
Toch jammer dat we geen foto's hebben geschoten, he? Ik zou nog wel die antennefoto's er bij plaatsen als ik jou was, geeft het net wat meer dan alleen een hele snelle blog :P
Heb jij er bezwaar tegen als ik even jouw foto van de Mac Mini connector kopiŽer om uit te beelden welke connector het om gaat? :)

Door Tweakers user woekele, woensdag 28 maart 2012 06:44

Termi schreef op dinsdag 27 maart 2012 @ 21:01:
Leuk dat je blogt maar probeer het interessant te houden voor je lezer. Persoonlijk als dit voor mij lag had ik het al weggegooid qua interesse. Ik mis diepgang, felheid en interesse, ik wil de x-factor lezen niet een standaardverhaal van een tweaker.
wut? Ga lekker X-Factor jurylid worden :P

tha_bulldog, well done.

Door Tweakers user TIGER79, woensdag 28 maart 2012 10:34

nou dit is toch wel weer een voorbeeld dat ook MB's gewone laptops zijn, ze hebben net zoveel defecten en gaan net zo snel kapot als alle anderen :P
wel netjes dat je de hele reeks opgetreden problemen hebt kunnen oplossen, alleen ontgaat me de reden in je verhaal waarom "Ze hadden, zo het bleek, zelf ook een reparatiepoging ondernomen" ?
Dit nadat je de laptop al had gerepareerd... Of dachten ze opeens dat ze het dan ook wel konden, of waren er juist vervoglens nog meer problemen ontstaan ?

Door Tweakers user RadioAir, woensdag 28 maart 2012 11:41

Het probleem was helaas weer teruggekomen, het had al die tijd in de CCFL gezeten. Ik had ze uitgelegd wat ik gedaan had (topcase verwijderen, scherm los, kapje weg etc) en dat hadden ze dus zelf ook geprobeerd...

Door Tweakers user Afvalzak, woensdag 28 maart 2012 12:45

Mag hopen dat ze de 2e keer wel een goede backup had gemaakt? ;)

Door Tweakers user RadioAir, woensdag 28 maart 2012 13:11

De tweede keer was ze gelukkig al over op de andere MacBook :)
Het was ook zo stom.. Time Capsule gewoon aanwezig en werkend in huis, stond Time Machine uit omdat ze "last" had van de melding dat er geen backup gemaakt kon worden als ze niet thuis was...

Door Tweakers user Satch, woensdag 28 maart 2012 15:47

Hoewel ik het al wist blijft het leuk om te lezen! Misschien nog even before en after pics van het nagellak remover proces? (desnoods een random vergeelde macbook pic van internet als before foto) :P

Reageren is niet meer mogelijk