Bellen met je rolstoel deel 2, project "Give me my freedom back!"

Door RadioAir op donderdag 26 februari 2015 14:54 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 3.720

Dit is deel 2 in een reeks van blogs over het project "Give me my freedom back!". In dit project probeer ik iemand die gehandicapt is middels een spraakgestuurde iPhone wat vrijheid terug te geven.

In de vorige blog is het idee te lezen. In deze blog laat ik de verschillende onderdelen zien, want de post is langsgeweest! :).

Ik heb een leenparrot van 12V voorzien en ben daarmee naar mijn schoonvader gegaan. De spraakkwaliteit was zelfs met de gewone Parrot microfoon al bijzonder goed te noemen, en ook de spraakherkenning i.c.m. mijn eigen iPhone 5S werkte erg goed. So far, so good dus en tijd om te gaan denken aan de echte inbouw!

Siri
Begin deze week bereikte mij het nieuws dat in de nieuwste iOS 8.3 Beta 2 een Nederlandse Siri te vinden was! Uiteraard nog volledig in Beta, maar het begin was er. Gelijk iemand gezocht met een Apple Developer ID, zodat ik deze iOS op de rolstoeltelefoon kon installeren. Helaas kreeg ik dit niet 1,2,3 voor elkaar, dus heb ik uiteindelijk voor 5 dollar een token gekocht zodat ik iOS 8.3 kon activeren.

Siri is bijzonder goed toe te passen voor lichamelijk gehandicapten. Vooral de nieuwe "Hey Siri" optie is geniaal om een actie gedaan te krijgen. Uiteraard moet er ook wat te lachen zijn:

http://tweakers.net/ext/f/WlXliLNIcML5M51kONRPBQQW/full.jpg

Zoals al eerder geschreven, het zicht van mijn schoonvader is heel slecht. Siri als assistent zou bijvoorbeeld dit soort acties voor hem uit kunnen voeren:Je ziet duidelijk dat de Nederlandse Siri nog in beta is, maar het gaat al flink de goede kant op!
En nee, als je sebastius zijn nummer wilt moet je hem zelf even een DM sturen ;)

Inmiddels heb ik (behalve de Parrot, dit is een leengeval, de CK3100 voor deze rolstoel komt morgen) alle onderdelen binnen van het nieuwe telefoonsysteem:

http://tweakers.net/ext/f/wIVQK5V0WSynkM9lipxvatBo/full.jpg

Ik heb er voor gekozen om allemaal kant en klare onderdelen te gebruiken die gemakkelijk uitwisselbaar zijn. Om die reden knoop ik aan de DC-DC converter behalve de Parrot ook gewoon een autolader voor de iPhone. Wanneer deze aan de oplader hangt zal hij ook reageren op stemgeluid, ik moet nog testen of dit ook wil werken via de Parrot. Mocht dit niet werken dan zal het telefoonsysteem altijd geactiveerd moeten worden met een losse knop op de rolstoel, gelukkig is hier nog voldoende ruimte voor. Deze zal dan doorverbonden worden met de opneemknop van de Parrot (linksonder het scherm). Voor het geluid wordt gebruik gemaakt van een oude Nokia carkit speaker. Ik stond vroeger al versteld van de kwaliteit van die dingen en hoewel deze speaker al ruim 10 jaar oud is klinkt hij voor spraak nog prima!

Het televisie-idee ga ik in een later stadium uitvoeren, nadat het telefoonsysteem ingebouwd is en goed werkt. Ik had namelijk gedacht alles op de rolstoel te bouwen, maar deze knoppen zijn niet op handig te bereiken plekken weg te werken. Dit wordt dus een standalone afstandsbediening die in de buurt van de televisie zal komen te staan, echter moet ik hier nog een design voor maken.

Volgende week donderdag komt Welzorg om de accu aansluiting te maken zodat ik mijn gang kan gaan.

Ik heb nog wel een aantal uitdagingen, voornamelijk op het gebied van waterdicht wegwerken van alle apparatuur. Ik heb een aantal doorvoeren gekocht en moet nog even kijken of ik ergens een slim doosje op de kop kan tikken. En anders offeren we een tupperware bakje op ;) Ook heb ik nog de uitdaging om echt al het geluid via de Parrot te laten lopen. Via de toegankelijkheidsopties zag ik al de optie om by default je geluid naar de speaker of de headset te sturen, ik moet nog even uitzoeken of, wanneer je met de Parrot verbonden bent, al het geluid ook door te sturen valt.

"Siri, zet een afspraak in mijn agenda voor 5 maart met de naam Spullen op rolstoel bouwen! :) "

Volgende: Goedkoper internet in het buitenland: Omzeil tetheringblokkade 05-'15 Goedkoper internet in het buitenland: Omzeil tetheringblokkade
Volgende: Bellen met je rolstoel deel 1, project "Give me my freedom back!" 02-'15 Bellen met je rolstoel deel 1, project "Give me my freedom back!"

Reacties


Door Jos, donderdag 26 februari 2015 15:57

Lijkt heel goed te werken. Wat een inzet!

Door Tweakers user Pathogen, vrijdag 27 februari 2015 10:32

Dit is met stip het leukste ťn nuttigste tweakproject dat ik dit jaar voorbij heb zien komen. Jouw schoonvader boft met jou. _/-\o_

Door Tweakers user Moosjes, vrijdag 27 februari 2015 10:37

Pathogen schreef op vrijdag 27 februari 2015 @ 10:32:
Dit is met stip het leukste ťn nuttigste tweakproject dat ik dit jaar voorbij heb zien komen. Jouw schoonvader boft met jou. _/-\o_
Helemaal mee eens

Door Tweakers user durkp, dinsdag 24 maart 2015 11:38

Alweer nieuwe updates? Erg leuk om dit blog te lezen namelijk!

Door Ben, vrijdag 24 april 2015 12:13

Prachtig om te lezen hoe innovatief je omgaat met je beperkingen, super inspirerend als je het mij vraagt!
Daarnaast proef je het enthousiasme en je positiviteit door heel het artikel, ga zo door!

Bij Ben Hoppenbrouwers keukens in Zundert proberen we dagelijks ons best om echt een verschil te maken voor mensen met een fysieke beperking. Dit doen wij door oplossingsgericht en out-of-the-box te denken op gebied van aangepaste keukens, aangepast sanitair en de juiste zorghulpmiddelen voor mensen met een fysieke beperking.
Van jouw innovativiteit kunnen we in ieder geval nog leren, wie weet kunnen we er nog eens wat mee!

Wij blijven dit blog in ieder geval met veel plezier volgen, mochten jullie geÔnteresseerd zijn om te kijken wat wij doen? Kijk dan eens op Ben Hoppenbrouwers keukens

Succes met het blog!

Vriendelijke groet,
Ben Hoppenbrouwers Keukens Zundert

Reageren is niet meer mogelijk