Bellen met je rolstoel deel 1, project "Give me my freedom back!"

Door RadioAir op woensdag 18 februari 2015 21:51 - Reacties (14)
Categorie: -, Views: 6.583

Mensen die mij persoonlijk kennen, weten dat ik een schoonvader heb die best zwaar gehandicapt is. Hij zit in een elektrische rolstoel (een Puma 40), heeft een hele hese stem (probeer eens te praten als je inademt, dat idee) en kan weinig meer zien. Hij vermaakt zich grotendeels met de televisie. Helaas kan hij zelf geen zenders meer kiezen of Łberhaupt de televisie aanzetten. Dit moet iemand dus voor hem doen. In principe geen probleem, maar er is niet altijd iemand thuis.

Dan komen we bij het volgende probleem. Als hij ergens hulp bij nodig heeft, is hij momenteel zelf niet in staat om iemand te bellen. Als er iemand aanwezig is, belt die persoon meestal het nummer voor hem en houdt hij/zij het DECT toestel tegen zijn hoofd. Door zijn hese stem kan hij een telefoon niet op tafel leggen en daar in praten terwijl de telefoon op luidspreker staat, dan filtert de ruisonderdrukking zijn stem helemaal weg. Een gesprek is niet fatsoenlijk te voeren.

Je zou zeggen dat hier oplossingen voor bestaan. Hij heeft een bedrag van 500 euro neergelegd voor een apart bedieningssysteem. Dit is de door Welzorg geadviseerde MagicDrive Touch van Permobil. Een verschrikkelijk slecht systeem, want het crasht letterlijk om de 45 minuten. Daarnaast wordt het bediend met een touchscreen, wat hij niet kan zien, en zijn motoriek is niet fijn genoeg meer om die knoppen aan te raken. Het systeem had dus nooit aan iemand zoals hij geadviseerd mogen worden. Als je Welzorg daar over belt komen ze overigens niet met een oplossing. Mijn schoonfamilie had het bellen al opgegeven. Tijd om eens out of the box te denken dus!

Ik had drie wensen:

-Ik wil dat hij gesprekken van de thuistelefoon op kan nemen
-Ik wil dat hij zelf om hulp kan bellen
-Ik wil dat hij zelf de televisie aan en uit kan zetten

Nu pruts ik graag met electronica en repareer ik ook het een en ander. Tijd dus om zelf wat te bedenken. De oplossing splits ik op in drie delen: Inkomende vaste telefonie, uitgaande telefonie en TV.

Vaste telefonie
Zoals al eerder geschreven, wil ik dat hij twee dingen kan: Zelf oproepen van de vaste telefoon opnemen en zelf uit kunnen bellen. Voor de rolstoel was al een mobiel abonnement bij Vodafone afgesloten, dat kunnen we gebruiken. Dan blijft over het probleem van de vaste telefonie.

De internetprovider waar zij thuis gebruik van maken, levert als standaard modem de Fritz!box 7360. Voordeel van dit modem is dat het bijzonder veel VoIP instellingen heeft. …ťn daarvan is simultaneous calling. Dit houdt in dat wanneer je op de vaste lijn gebeld wordt, je mobiel ook gaat rinkelen.

Je gaat hiervoor in je Fritzbox naar Telephone en vervolgens naar Call Handling. Op het tabblad Call Diversion kan je vervolgens de inkomende lijn selecteren. Kies bij Divert calls to "Destination Phone number" en tik hier het mobiele nummer in wat tegelijk moet rinkelen. Bij Type of call diversion kies je voor Parallel Call. Wanneer je naar je vaste nummer belt, gaat na een seconde of 7-8 ook je mobiele telefoon rinkelen.

http://tweakers.net/ext/f/pkmVPIubSGsEMqM9ThK14WWm/full.png
Vaste telefonie? Check!

Mobiele telefonie
Leuk dat inkomend nu doorgeschakeld wordt, maar zonder mobiele telefoon op de rolstoel heb je hier nog weinig aan. Ik heb zelf alles thuis van Apple. Hierdoor heb ik kennis gemaakt met de spraakherkenning van de iPhone. Zelfs de hese stem van mijn schoonvader wordt nog herkend. Het hart van de communicatie was dus duidelijk: Dat wordt een iPhone 4 die hier nog rond lag te slingeren. Nu hebben we alleen nog de functionele beperking van het niet kunnen bedienen van de iPhone.

In de auto maak ik heel veel gebruik van een Parrot carkit. Deze carkits nemen de spraakherkenning van Apple integraal over waardoor je dus geen enkel commando meer in hoeft te spreken. Ook kun je deze carkit met je stem activeren.

http://www.telecomshoponline.nl/images/productimages/big/CK3100_a.jpg

Daarnaast moet er nog een goede microfoon toegepast worden vanwege de slechte stem. Zelf heb ik al goede ervaringen met de Parrot microfoon, maar ik wil voor dit project de best mogelijke geluidskwaliteit om de herkenning van de stem goed te laten verlopen. Dit wordt de Carcomm CHFM-3. Ik bevestig deze aan de hoofdsteun, zodat de microfoon zo dicht mogelijk bij zijn mond zit, voor de best mogelijke herkenning. Het scherm van de carkit bevestig ik op de linker armsteun. Hij kan dan eventueel ook de knoppen ophangen en opnemen bedienen, mocht de herkenning van het "Bellen" commando niet werken (heb hier zelf wel eens last van in de auto).

http://www.phonestore.nl/image/500px//images/prod/PS_35035_10.jpg

Daarnaast moet er nog een converter komen van 24V naar 12V. Deze step-down converter moet ook hogere ingangsspanningen aan kunnen (die kan bij het laden van de rolstoelaccu stijgen tot bijna 30 Volt). Ook komt er een 12V oplader voor de iPhone op deze step-down converter.

Mobiele telefoon? Check!

Televisie
Ken je die knoppen in je auto waarmee je de elektrische ramen bedient? Precies die knoppen ga ik gebruiken op een apart bordje. Er komen er twee op, volume omhoog/omlaag en zender omhoog/omlaag. Daarnaast een normale drukknop voor het in/uitschakelen van de televisie.

http://www.elektronica-online.nl/productimages/32600.jpg

Dit was deel 1 waarin het idee wordt uitgelegd. In deel 2 zal ik de onderdelen tonen en in deel 3 het daadwerkelijke verbouwen van de rolstoel, uiteraard inclusief foto's. Misschien zelfs wel een filmpje van het systeem in actie.

Het idee achter dit hele concept is om juist die onderdelen te pakken waar de fabrikanten gewoon echt goed in zijn. Qua VoIP is dit wat mij betreft de Fritzbox, qua handsfree is Parrot heer en meester en qua spraakherkenning steekt Apple ver boven Android uit.

De carkit is besteld en komt morgen binnen. Morgen de rest bestellen, ik heb er zin in! :)

Volgende: Bellen met je rolstoel deel 2, project "Give me my freedom back!" 02-'15 Bellen met je rolstoel deel 2, project "Give me my freedom back!"
Volgende: Maak van je router een universal wireless repeater 05-'12 Maak van je router een universal wireless repeater

Reacties


Door Tweakers user XallaX, woensdag 18 februari 2015 22:11

Leuk plan, ben benieuwd naar het vervolg.

Voor die zinloze MagicDrive Touch, Welzorg heeft een eigen klachtensysteem (niet via klantenservice bellen maar via het klachtenformulier op de site de klacht indienen) als dat niet werkt kun je via een onafhankelijke commissie de klacht nogmaals laten behandelen.
https://www.welzorg.nl/kl...ontact/klachtenformulier/

Ik weet niet hoe eea daar nu werkt, geen recente ervaring ermee maar een paar jaar geleden was de klantenservice niet bepaald snugger 8)7 en werd pas zinnig gereageerd na een schriftelijke klacht aan het hoofdkantoor.

Door Tweakers user masauri, woensdag 18 februari 2015 22:33

Heel leuk project!
Ik vind het knap dat je het zo kan oplossen, en kijk uit naar het vervolg!

Door Tweakers user _trickster_, donderdag 19 februari 2015 03:37

Hier zit ik een soort vergelijkbare Situatie, waarbij de gemeente wel mee-denkend is.

Mijn schoonmoeder heeft dan ook een Programeerbare IR remote op haar stoel, GEWA Control Prog om precies te zijn, en in 1 woord geweldig, zelf met een zeer slechte hand coordinatie,

Als je er niet uit komt met je DIY remote is deze zeker het overwegen waard,
Je kan hem letterlijk voor alles gebruiken,aangezien alle IR commando's in te leren zijn, er zitten 17 programeerbare toetsen op en 1 tabblad switch toets op, met een mogelijkheid tot 10 Tabbladen, wordt op dit moment gebruikt voor TV, DVD, Deur bediening, Verlichting en Telefoon ( i.c.m met Gewatel , welke ook perfect werkt voor Mensen die op afstand zitten en/of slecht te verstaan zijn).

voor Tips mag je altijd Pm'n

Door Tweakers user RadioAir, donderdag 19 februari 2015 07:50

Thanks! De Gewatel zal voor hem geen oplossing zijn ivm zijn spraakprobleem, maar die Control Prog zou wel een oplossing kunnen zijn. Eerst maar even kijken hoe dit gaat, de 2 el-ramen schakelaars zijn 4 euro per stuk dus als dit niet gaat dan is er geen hek van de dam en kunnen we gewoon verder kijken :)

Door Tweakers user Xessive, donderdag 19 februari 2015 09:04

Een heel leuk project. En zoals masauri ook al zei ben ik ook benieuwd naar het vervolg!

Door Tweakers user Wailing_Banshee, donderdag 19 februari 2015 17:08

Wat zal jou vader blij zijn met een kind als jij!

Ben zeer benieuwd wat hier uit gaat komen (ik stel me nu een rolstoel als die van Stephen Hawking voor :p)

Door Tweakers user analog_, donderdag 19 februari 2015 18:59

nvm

[Reactie gewijzigd op donderdag 19 februari 2015 19:00]


Door Tweakers user Shuttle007, donderdag 19 februari 2015 21:59

Heel mooi project. Erg fijn voor je vader ook! De spraakherkenning en andere toepassingen voor mensen met een beperking van Apple vind ik altijd weer opmerkelijk goed. Ik ken meerdere mensen die er gebruik van maken. Toch mooi dat bijv. Apple ook aan deze mensen denkt. Leuk project en ben benieuwd naar het vervolg.

Door Tweakers user icehawk, vrijdag 20 februari 2015 15:30

Prachtig!! Een goede instelling om van alle sterke kanten van de fabrikanten te bundelen tot 1 ;) Waarom nou afhankelijk zijn van een bedrijf dat halfbakken oplossingen aanbiedt bij dit soort situaties?

Ik volg je ontwikkelingen met belangstelling en kijk er naar uit naar het eindresultaat!
_/-\o_

Door Tweakers user Webgnome, vrijdag 20 februari 2015 20:26

Leuk plan, maar ik vraag mij af of dat het product dat door welzorg is afgeleverd deels door de gemeente is betaald. Als dat zo is kun je volgens mij een klacht indienen bij die gemeente dat ze niet geleverd hebben wat goed voor hem is.

Door Smithb98, zaterdag 28 februari 2015 08:38

Hey are using WordPress for your blog platform? I'm new to the blog world but I'm trying to get started and set up my own. Do you require any coding knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated! feeaefgddkeceeeeDoor Smithd901, zaterdag 2 mei 2015 03:16

Valuable information. Lucky me I found your site by accident, and I am shocked why this accident did not happened earlier! I bookmarked it. bgbakdbgddffgged

Reageren is niet meer mogelijk