Goedkoper internet in het buitenland: Omzeil tetheringblokkade

Door RadioAir op zondag 17 mei 2015 12:54 - Reacties (16)
Categorie: -, Views: 6.815

Internet in het buitenland wordt, zeker door Tweakers, steeds vaker gedaan met behulp van een prepaid simkaartje met een hoop tegoed. We hebben daar inmiddels een prachtig topic voor in het subforum Telecomproviders waarin we zoveel mogelijk goedkope dataplannen met elkaar delen, sommige zelfs pan-Europees. Er zijn zelfs providers die je voor een euro of dertig gewoon 25GB geven in een land. Prima, maar steeds vaker heb je te maken met een blokkade van tethering, waardoor je maar van één device gebruik kan maken. Ik ben hier eens ingedoken en kwam tot de conclusie dat zowel Android telefoons als iPhones een aparte DUN verbinding opzetten naar de carrier toe, en dat onder andere hiermee gezien wordt dat er tethering wordt toegepast.

Tethering kan op een aantal manieren worden gedetecteerd:

1. Extra DUN verbinding richting de carrier
2. Deep Packet Inspection met URL fingerprinting (ze zien dat je bijvoorbeeld naar Windowsupdate.microsoft.com surft en dat zal een telefoon, ook een Windows Phone, nooit doen).
3. Ze kijken naar de TTL van de pakketjes die je verstuurt (normaal is dit bijvoorbeeld 128 en bij elke hop wordt dit minder, je kan dus zo zien dat er meerdere devices van één lijn gebruik maken).
4. IMEI/MAC inspection: Ze zien hieraan dat je een MiFi gebruikt
5. User Agent: Ze zien dat je een non-mobile browser gebruikt om te tetheren

Puntje 1 kan je Mifi omzeilen, want er is maar één DUN verbinding. Bij puntje 2, 3 en 4 valt je Mifi door de mand. Puntje 5 kan je omzeilen door op je laptop een andere User Agent in te stellen.

Het is dus de vraag waarmee tethering geblokkeerd wordt. Meestal is dit punt 2 en punt 3. Punt 2 is eigenlijk dé methode, omdat dit het enige is wat grootschalig opgepikt kan worden.

Met een Mifi en een VPN op al je aangesloten devices val je alsnog door de mand op punt 4. DPI en SPI zijn de meest bekende methoden, aangevuld met punt 4.

Nu is het zo dat je dit op een Android device ongedaan kan maken. Benodigdheden: Een Android toestel met root capabilities én daarnaast een VPN server thuis. (Fritzbox/Raspberry Pi will do)

Je moet hiervoor het volgende doen:
-Installeer SQLite Debugger
-Navigeer naar het volgende bestand in SQLite: /data/data/com.android.providers.settings/databases/settings.db
-Open de database global
-Verander de waarde bij tether_dun_required naar 0.

Dan ben je er echter nog niet, want je moet nog een VPN instellen. Mijn voorkeur gaat uit naar een UDP OpenVPN verbinding, omdat er in UDP pakketjes minder data zit waaruit af te leiden is wat voor verkeer het eigenlijk is zodat de provider niet ziet dat je ze aan het foppen bent. Bouw middels OpenVPN Connect of de ingebouwde VPN Client je VPN-verbinding op en start daarna de Personal Hotspot functionaliteit. Doe hierna het volgende:

Download en installeer de Android Terminal Emulator. Typ su in en accepteer het feit dat je root wordt.

Geef vervolgens het commando netcfg. Met dit commando worden alle actieve netwerk interfaces getoond. Je hebt er drie nodig:

rmnet0 of iets wat er op lijkt: Dit is de data verbinding van de telefoon
wlan0,ath0/ath1 of eth0/eth1: Dit is de WLAN verbinding waarover je al het internetverkeer wilt laten lopen
tun0/ppp0: Afhankelijk van het soort VPN wat je gebruikt (tun0 is OpenVPN, ppp0 is de ingebouwde VPN Client van Android) is dit de tunnel die je feitelijk gezien wilt bridgen met je WLAN verbinding

Kopieer en plak vervolgens de volgende gegevens (en verander de interfacenamen waar nodig):

iptables -t filter -F FORWARD
iptables -t nat -F POSTROUTING
iptables -t filter -I FORWARD -j ACCEPT
iptables -t nat -I POSTROUTING -j MASQUERADE
ip rule add from 192.168.43.0/24 lookup 61
ip route add default dev tun0 scope link table 61
ip route add 192.168.43.0/24 dev wlan0 scope link table 61
ip route add broadcast 255.255.255.255 dev wlan0 scope link table 61

That's it! Als je wilt dat deze instelling bij elke telefoon reset wordt herhaald kan je in /data/local een bestand aanmaken met de naam userinit.sh en de bovenstaande commando's hierin copy/pasten.

Op je Clients wil DHCP niet altijd goed werken. Het kan zijn dat je even manueel een lokaal adres (dus dat in je VPN) moet instellen op je clients, voornamelijk voor de DNS server.

Hiermee kan je zonder grote investeringen toch gebruik maken van de goedkopere en grotere databundels, zonder dat je tethering gedetecteerd kan worden. Bijkomend voordeel: Je hebt een lokaal IP-adres van je eigen netwerk dus je kan bij je eigen shares én kan bij alle zaken (zoals de NPO streams) die normaal gesloten zijn voor het buitenland!

Bellen met je rolstoel deel 2, project "Give me my freedom back!"

Door RadioAir op donderdag 26 februari 2015 14:54 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 3.774

Dit is deel 2 in een reeks van blogs over het project "Give me my freedom back!". In dit project probeer ik iemand die gehandicapt is middels een spraakgestuurde iPhone wat vrijheid terug te geven.

In de vorige blog is het idee te lezen. In deze blog laat ik de verschillende onderdelen zien, want de post is langsgeweest! :).

Ik heb een leenparrot van 12V voorzien en ben daarmee naar mijn schoonvader gegaan. De spraakkwaliteit was zelfs met de gewone Parrot microfoon al bijzonder goed te noemen, en ook de spraakherkenning i.c.m. mijn eigen iPhone 5S werkte erg goed. So far, so good dus en tijd om te gaan denken aan de echte inbouw!

Siri
Begin deze week bereikte mij het nieuws dat in de nieuwste iOS 8.3 Beta 2 een Nederlandse Siri te vinden was! Uiteraard nog volledig in Beta, maar het begin was er. Gelijk iemand gezocht met een Apple Developer ID, zodat ik deze iOS op de rolstoeltelefoon kon installeren. Helaas kreeg ik dit niet 1,2,3 voor elkaar, dus heb ik uiteindelijk voor 5 dollar een token gekocht zodat ik iOS 8.3 kon activeren.

Siri is bijzonder goed toe te passen voor lichamelijk gehandicapten. Vooral de nieuwe "Hey Siri" optie is geniaal om een actie gedaan te krijgen. Uiteraard moet er ook wat te lachen zijn:

http://tweakers.net/ext/f/WlXliLNIcML5M51kONRPBQQW/full.jpg

Zoals al eerder geschreven, het zicht van mijn schoonvader is heel slecht. Siri als assistent zou bijvoorbeeld dit soort acties voor hem uit kunnen voeren:Je ziet duidelijk dat de Nederlandse Siri nog in beta is, maar het gaat al flink de goede kant op!
En nee, als je sebastius zijn nummer wilt moet je hem zelf even een DM sturen ;)

Inmiddels heb ik (behalve de Parrot, dit is een leengeval, de CK3100 voor deze rolstoel komt morgen) alle onderdelen binnen van het nieuwe telefoonsysteem:

http://tweakers.net/ext/f/wIVQK5V0WSynkM9lipxvatBo/full.jpg

Ik heb er voor gekozen om allemaal kant en klare onderdelen te gebruiken die gemakkelijk uitwisselbaar zijn. Om die reden knoop ik aan de DC-DC converter behalve de Parrot ook gewoon een autolader voor de iPhone. Wanneer deze aan de oplader hangt zal hij ook reageren op stemgeluid, ik moet nog testen of dit ook wil werken via de Parrot. Mocht dit niet werken dan zal het telefoonsysteem altijd geactiveerd moeten worden met een losse knop op de rolstoel, gelukkig is hier nog voldoende ruimte voor. Deze zal dan doorverbonden worden met de opneemknop van de Parrot (linksonder het scherm). Voor het geluid wordt gebruik gemaakt van een oude Nokia carkit speaker. Ik stond vroeger al versteld van de kwaliteit van die dingen en hoewel deze speaker al ruim 10 jaar oud is klinkt hij voor spraak nog prima!

Het televisie-idee ga ik in een later stadium uitvoeren, nadat het telefoonsysteem ingebouwd is en goed werkt. Ik had namelijk gedacht alles op de rolstoel te bouwen, maar deze knoppen zijn niet op handig te bereiken plekken weg te werken. Dit wordt dus een standalone afstandsbediening die in de buurt van de televisie zal komen te staan, echter moet ik hier nog een design voor maken.

Volgende week donderdag komt Welzorg om de accu aansluiting te maken zodat ik mijn gang kan gaan.

Ik heb nog wel een aantal uitdagingen, voornamelijk op het gebied van waterdicht wegwerken van alle apparatuur. Ik heb een aantal doorvoeren gekocht en moet nog even kijken of ik ergens een slim doosje op de kop kan tikken. En anders offeren we een tupperware bakje op ;) Ook heb ik nog de uitdaging om echt al het geluid via de Parrot te laten lopen. Via de toegankelijkheidsopties zag ik al de optie om by default je geluid naar de speaker of de headset te sturen, ik moet nog even uitzoeken of, wanneer je met de Parrot verbonden bent, al het geluid ook door te sturen valt.

"Siri, zet een afspraak in mijn agenda voor 5 maart met de naam Spullen op rolstoel bouwen! :) "

Bellen met je rolstoel deel 1, project "Give me my freedom back!"

Door RadioAir op woensdag 18 februari 2015 21:51 - Reacties (14)
Categorie: -, Views: 6.685

Mensen die mij persoonlijk kennen, weten dat ik een schoonvader heb die best zwaar gehandicapt is. Hij zit in een elektrische rolstoel (een Puma 40), heeft een hele hese stem (probeer eens te praten als je inademt, dat idee) en kan weinig meer zien. Hij vermaakt zich grotendeels met de televisie. Helaas kan hij zelf geen zenders meer kiezen of überhaupt de televisie aanzetten. Dit moet iemand dus voor hem doen. In principe geen probleem, maar er is niet altijd iemand thuis.

Dan komen we bij het volgende probleem. Als hij ergens hulp bij nodig heeft, is hij momenteel zelf niet in staat om iemand te bellen. Als er iemand aanwezig is, belt die persoon meestal het nummer voor hem en houdt hij/zij het DECT toestel tegen zijn hoofd. Door zijn hese stem kan hij een telefoon niet op tafel leggen en daar in praten terwijl de telefoon op luidspreker staat, dan filtert de ruisonderdrukking zijn stem helemaal weg. Een gesprek is niet fatsoenlijk te voeren.

Je zou zeggen dat hier oplossingen voor bestaan. Hij heeft een bedrag van 500 euro neergelegd voor een apart bedieningssysteem. Dit is de door Welzorg geadviseerde MagicDrive Touch van Permobil. Een verschrikkelijk slecht systeem, want het crasht letterlijk om de 45 minuten. Daarnaast wordt het bediend met een touchscreen, wat hij niet kan zien, en zijn motoriek is niet fijn genoeg meer om die knoppen aan te raken. Het systeem had dus nooit aan iemand zoals hij geadviseerd mogen worden. Als je Welzorg daar over belt komen ze overigens niet met een oplossing. Mijn schoonfamilie had het bellen al opgegeven. Tijd om eens out of the box te denken dus!

Ik had drie wensen:

-Ik wil dat hij gesprekken van de thuistelefoon op kan nemen
-Ik wil dat hij zelf om hulp kan bellen
-Ik wil dat hij zelf de televisie aan en uit kan zetten

Nu pruts ik graag met electronica en repareer ik ook het een en ander. Tijd dus om zelf wat te bedenken. De oplossing splits ik op in drie delen: Inkomende vaste telefonie, uitgaande telefonie en TV.

Vaste telefonie
Zoals al eerder geschreven, wil ik dat hij twee dingen kan: Zelf oproepen van de vaste telefoon opnemen en zelf uit kunnen bellen. Voor de rolstoel was al een mobiel abonnement bij Vodafone afgesloten, dat kunnen we gebruiken. Dan blijft over het probleem van de vaste telefonie.

De internetprovider waar zij thuis gebruik van maken, levert als standaard modem de Fritz!box 7360. Voordeel van dit modem is dat het bijzonder veel VoIP instellingen heeft. Één daarvan is simultaneous calling. Dit houdt in dat wanneer je op de vaste lijn gebeld wordt, je mobiel ook gaat rinkelen.

Je gaat hiervoor in je Fritzbox naar Telephone en vervolgens naar Call Handling. Op het tabblad Call Diversion kan je vervolgens de inkomende lijn selecteren. Kies bij Divert calls to "Destination Phone number" en tik hier het mobiele nummer in wat tegelijk moet rinkelen. Bij Type of call diversion kies je voor Parallel Call. Wanneer je naar je vaste nummer belt, gaat na een seconde of 7-8 ook je mobiele telefoon rinkelen.

http://tweakers.net/ext/f/pkmVPIubSGsEMqM9ThK14WWm/full.png
Vaste telefonie? Check!

Mobiele telefonie
Leuk dat inkomend nu doorgeschakeld wordt, maar zonder mobiele telefoon op de rolstoel heb je hier nog weinig aan. Ik heb zelf alles thuis van Apple. Hierdoor heb ik kennis gemaakt met de spraakherkenning van de iPhone. Zelfs de hese stem van mijn schoonvader wordt nog herkend. Het hart van de communicatie was dus duidelijk: Dat wordt een iPhone 4 die hier nog rond lag te slingeren. Nu hebben we alleen nog de functionele beperking van het niet kunnen bedienen van de iPhone.

In de auto maak ik heel veel gebruik van een Parrot carkit. Deze carkits nemen de spraakherkenning van Apple integraal over waardoor je dus geen enkel commando meer in hoeft te spreken. Ook kun je deze carkit met je stem activeren.

http://www.telecomshoponline.nl/images/productimages/big/CK3100_a.jpg

Daarnaast moet er nog een goede microfoon toegepast worden vanwege de slechte stem. Zelf heb ik al goede ervaringen met de Parrot microfoon, maar ik wil voor dit project de best mogelijke geluidskwaliteit om de herkenning van de stem goed te laten verlopen. Dit wordt de Carcomm CHFM-3. Ik bevestig deze aan de hoofdsteun, zodat de microfoon zo dicht mogelijk bij zijn mond zit, voor de best mogelijke herkenning. Het scherm van de carkit bevestig ik op de linker armsteun. Hij kan dan eventueel ook de knoppen ophangen en opnemen bedienen, mocht de herkenning van het "Bellen" commando niet werken (heb hier zelf wel eens last van in de auto).

http://www.phonestore.nl/image/500px//images/prod/PS_35035_10.jpg

Daarnaast moet er nog een converter komen van 24V naar 12V. Deze step-down converter moet ook hogere ingangsspanningen aan kunnen (die kan bij het laden van de rolstoelaccu stijgen tot bijna 30 Volt). Ook komt er een 12V oplader voor de iPhone op deze step-down converter.

Mobiele telefoon? Check!

Televisie
Ken je die knoppen in je auto waarmee je de elektrische ramen bedient? Precies die knoppen ga ik gebruiken op een apart bordje. Er komen er twee op, volume omhoog/omlaag en zender omhoog/omlaag. Daarnaast een normale drukknop voor het in/uitschakelen van de televisie.

http://www.elektronica-online.nl/productimages/32600.jpg

Dit was deel 1 waarin het idee wordt uitgelegd. In deel 2 zal ik de onderdelen tonen en in deel 3 het daadwerkelijke verbouwen van de rolstoel, uiteraard inclusief foto's. Misschien zelfs wel een filmpje van het systeem in actie.

Het idee achter dit hele concept is om juist die onderdelen te pakken waar de fabrikanten gewoon echt goed in zijn. Qua VoIP is dit wat mij betreft de Fritzbox, qua handsfree is Parrot heer en meester en qua spraakherkenning steekt Apple ver boven Android uit.

De carkit is besteld en komt morgen binnen. Morgen de rest bestellen, ik heb er zin in! :)

Maak van je router een universal wireless repeater

Door RadioAir op dinsdag 15 mei 2012 23:47 - Reacties (29)
Categorie: -, Views: 81.457

Als wij op vakantie gaan, hebben we graag internet (en dat is een eigen keuze, een ander mag van ons lekker zonder technologie op vakantie gaan, wij niet ;) ). Helaas is het bereik op de vakantielocatie niet altijd zoals je het wil, er is bijvoorbeeld alleen gratis wifi bij de receptie waar je in je appartement net wel/net geen bereik van hebt met je telefoon/tablet/laptop/frisbee, of je moet een klein bedrag betalen maar kan vervolgens maar met één apparaat tegelijkertijd online. Gelukkig is hier een oplossing voor: Een enorm goedkoop Linksys routertje met de DD-WRT firmware en het AutoAP script!

Zo goed als alle doorgewinterde tweakers zijn bekend met de geniale Linksys WRT54G router serie. Velen zullen dit trouwe beestje ook als router hebben gehad, ware het niet dat zijn 200mhz processortje inmiddels achterhaald is bij de huidige downloadsnelheden. Ook ik heb het apparaat inmiddels vervangen door een Time Capsule en een WRT320N.

Een hoop mensen zullen ook al bekend zijn met de combinatie WRT54G en DD-WRT. Mocht je dit nog niet zijn, een korte samenvatting:

Omdat de WRT54G, met uitzondering van versie 7, eigenlijk gewoon linux draait of kan draaien (vanaf versie 5 wordt standaard VXWorks gebruikt maar dit kan je gelukkig heel makkelijk vervangen door linux), is deze firmware heel goed te bewerken geweest. Een aantal populaire open-source firmwares die uitkwamen waren Alchemy, OpenWRT, Tomato en DD-WRT. OpenWRT was eigenlijk meer voor de doorgewinterde Linux-gebruiker en was officieel alleen via een CLI te configureren. De software was echter zo modulair dat de mogelijkheden eindeloos waren. Tomato is een software die zeer makkelijk te configureren is en als belangrijkste voordeel ten opzichte van de Linksys firmware het aan te passen zendvermogen heeft.
DD-WRT, mijn persoonlijke favoriet, leunt enigszins op de GUI van de Linksys firmwares, maar dan uitgebreid met een hoop extra functies. Zo kan je een VPN server draaien op je router zelf via OpenVPN of PPTP, het zendvermogen kan aangepast worden, je kan VLAN's gaan draaien en voor mij het belangrijkste, je kan een bestaand draadloos netwerk versterken (gewoon via WDS), verbinden als client met een draadloos netwerk (een soort bridge dus, handig voor netwerkprinters en pc's zonder draadloze aansluiting), een bestaand signaal onder een andere naam opnieuw uitzenden en (de functionaliteit waar we in deze handleiding gebruik van maken) een bestaand draadloos netwerk opnieuw routeren.

Waarom nou opnieuw routeren? Dat is toch niet handig met NAT? In principe heb je gelijk. Het voordeel is dat wanneer je verbinding maakt met een betaalde hotspot, zoals die van KPN of T-Mobile, je maar 1x hoeft te betalen maar vervolgens wel met al je apparaten online kan. Scheelt weer in de kosten ;)

DD-WRT kan standaard dus al een hele hoop, maar wil wel altijd nog een netwerknaam (SSID) weten van het te repeaten netwerk. En dat is niet handig, want niet iedereen kan zomaar in de webinterface inloggen om een netwerkscan te doen. We hebben dus nog een uitbreiding nodig, in de vorm van het AutoAP script. Dit script scant om de zoveel tijd (standaard 2 minuten) naar beschikbare onbeveiligde draadloze netwerken en maakt daarmee verbinding, checkt vervolgens of er internet is middels een ping naar www.google.com, zo ja stopt het script, zo nee gaat het weer verder. Dit alles gebeurt volledig automatisch, na het installeren hoef je er nooit meer naar om te kijken!

Deze handleiding werkt in principe voor alle WRT54G routers die ondersteund worden door DD-WRT, dit zijn ze bij mijn weten allemaal behalve de v7.

Wat hebben we nodig:

-Een WRT54G, GS, GL of andere broadcom router die DD-WRT kan draaien. Atheros routers zoals de Fonera's of de TP-Link routers worden helaas NIET door dit script ondersteund. Bij een versie 5, 6, 7,1, 7,2 of 8 moet je eerst een VXWorks killer draaien, gebruik hiervoor de uitstekende handleidingen die je kan vinden in de router database op dd-wrt.com.

Met deze handleiding krijg je niet de nieuwste DD-WRT versie op je router, maar voor de werking van AutoAP maakt dit niets uit.

Het klaarmaken van de router

Je hebt verder nog nodig:

-De geprepareerde DD-WRT firmware. Deze is te downloaden vanaf http://sourceforge.net/pr...%20v24%20Micro/v24%20RC1/

-Een kwartiertje geduld

Upgrade je router met de firmware die je zojuist gedownload hebt en laat de router opnieuw opstarten. Nadat deze is opgestart druk je de reset knop 30 seconden in om het complete NVRAM te wissen. Dit kan later problemen voorkomen.

Het is nu belangrijk dat je een vrij obscuur IP adres bedenkt voor je router, omdat je anders maar net een netwerk tegenkomt die toevallig hetzelfde IP gebruikt, dan werkt de repeater niet. Vermijd dus 192.168.1.1, 192.168.2.1, 192.168.1.254, 10.0.0.138 en 10.0.0.2 maar kies voor iets niet-standaards als 192.168.156.1 of iets dergelijks. Klik op Setup en vul dit in bij het IP adres. De gebruikersnaam/wachtwoord combinatie is root/admin.

Ga vervolgens naar het tabblad Wireless en klik hier op Add virtual interface. Vul vervolgens bij de nu verschenen interface een naam voor het netwerk waarmee jij uiteindelijk zal verbinden in, dus bijvoorbeeld TweakRepeater of iets anders leuks. Het andere SSID kan je gewoon op dd-wrt laten staan, dit zal straks automatisch veranderen. Zet vervolgens Wireless mode bovenaan op Repeater en klik op Save settings. Mocht je je eigen netwerk nog willen beveiligen (wanneer je moet betalen voor internet geen overbodige luxe) kan je op het tabblad Wireless Security nog een beveiliging instellen. Let wel op dat je dit alleen voor je Virtual interface doet en NIET voor het normale netwerk!

Mocht je dit willen, kan je het zendvermogen nog iets opkrikken. Ga hiervoor naar Wireless, Advanced settings en vul bij Xmit power in plaats van 28 een ander getal in. Waardes die ik normaal gebruik zijn 71 (standaard in laatste versie DD-WRT) of 100 (maximale wat eigenlijk mag in NL)

Tot zover het normale DD-WRT werk. Tijd om AutoAP aan de gang te helpen. De interface van het script is bereikbaar via http://ipvanjerouter/user/cgi-bin/autoap.cgi . Het enige wat je hier hoeft te doen is Enable at startup aan te vinken, op Apply Settings te klikken en daarna op Start te klikken. Als het script draait staat er naast de startknop Running. Gefeliciteerd, je universal wireless repeater is klaar voor gebruik!

Met deze configuratie zal je router het volgende doen:

-Bootloader laden
-Firmware laden
-AutoAP script laden
-AutoAP scant de beschikbare draadloze netwerken en blijft dit doen totdat er een onbeveiligde verschijnt
-AutoAP maakt verbinding met dit netwerk en test de internetconnectiviteit door te pingen naar www.google.com
-Werkt het internet? Mooi, het script wordt na 120 seconden automatisch herhaald. Zo niet begint het direct opnieuw te scannen naar andere netwerken.
-Valt het internet weg? Het script begint opnieuw te zoeken naar netwerken en maakt verbinding met het beste netwerk.

Veel plezier met je zojuist uit de vergetelheid herrezen repeater!

The revival of the MacBook

Door RadioAir op dinsdag 27 maart 2012 20:49 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 10.228

De die-hard tweakers kunnen zich wellicht nog wel het CME topic "De mislukkelingen" herinneren. Dit topic had ik zomaar een enorme kick kunnen geven, ware het niet dat dit project uiteindelijk alsnog is geslaagd!

Het begon allemaal in december 2011. Ik kreeg een wanhopig telefoontje van een vriendin dat haar MacBook (voor de kenners, een non-unibody Early 2008, de MacBook4,1) geen beeld meer gaf en ze had niet alles op dropbox gezet. Een grotere ramp voor een HBO student vlak voor de inleverperiode is naar eigen ervaring zo goed als onmogelijk. Het bleek te gaan (zo leek het) om een defecte LCD-inverter. Dit onderdeel stond bekend om zijn falen. Nu wilde het dat haar vader een MacBook late 2008 (eerste unibody en ook nog eens een aluminium versie) had en die eigenlijk wat nieuws wilde. Er werd een 13" MacBook Pro early 2011 voor hem aangeschaft waarin direct een SSD (Kingston V+100 96GB) en extra geheugen gepropt (6GB in totaal) werd. De "oude" late 2008 onderging dezelfde behandeling. With special thanks to the love of Apple Time Capsules was dit allemaal zo geregeld. De witte MacBook nam ik mee om te kijken of herstel nog mogelijk was.

Die "Ik" staat in het dagelijks leven ook wel bekend als Sander Tuurenhout, wonende in Oegstgeest, 21 jaar en Business IT and Management studerende aan de Haagse Hogeschool. Gadgets: iPhone 4S en MBP early 2011 15" Hi-Res basismodel. Aangenaam! ;)

Na thuiskomst bleek dat het witte juweeltje inmiddels niet meer zo wit was. Er zaten wat strepen nagellak op en hij was eerder grijzig dan wit. Schoonmaken kwam later wel, eerst dat ding werkend zien te krijgen!

Na het plaatsen van een nieuwe inverter leek het even goed te gaan en de laptop ging weer terug naar de vorige eigenaar (had er op dat moment niet zoveel aan).

Na een week kreeg ik hem weer terug met de mededeling "Hij is nu echt goed stuk, probleem is weer terug maar ook andere zaken zijn kapot".

Ze hadden, zo het bleek, zelf ook een reparatiepoging ondernomen. De schade was:

-2 defecte wifi-antennekabels
-1 defect kabeltje tussen moederbord en inverter
-1 defecte inverter (CCFL aansluiting gesloopt)
-1 defecte aansluiting inverterkabel op moederbord
- defecte lintkabel tussen topcase en moederbord

Nu pruts ik er graag op los (ik reflow heel veel). Wat ik zelf kon doen:

-inverter vervangen
-topcase lintkabel vervangen

...

En dat was het. Ik kan niet op SMD-niveau solderen, heb er simpelweg de hardware niet voor. Een vriend van mij, Technokiddy, kon dit wel en die heeft uiteindelijk een nieuw inverterkabeltje direct vastgesoldeerd op het moederbord. Probleem 2 en 3 opgelost, probleem 6 en 7 ontstonden:

Het scherm viel uit als je een tik gaf op een bepaalde plek. Na lang zoeken bleek dat de CCFL zelf defect was. Omdat ik zo snel geen vervanging kon regelen heb ik uiteindelijk een nieuw scherm gekocht op eBay. Mocht je nog op zoek zijn naar een MacBook 13" white non-unibody schermpje, DM me dan even! Wel zelf CCFL overbouwen ;)

Het andere probleem, en dat was wat vervelender, is dat het nieuwe inverterkabeltje net iets te kort was. Dit zorgde ervoor dat het klepje wat om de inverter heen moest niet meer pastte.. Resultaat: Het zag er niet meer uit. Het systeem heeft uiteindelijk een paar maanden in de kast gelegen.

En toen ontmoette ik Sebastius. Hij kon voor mij wel het inverterkabeltje verlengen! Na wat heen en weer geDM/iMessage/bel heeft hij maandag heel vakkundig dit voor mij gedaan. De kabel moest vastgesoldeerd worden op de plek waar op onderstaande foto de connector nog zit. Het kabeltje is uiteindelijk verlengd met een stukje flatcable van zijn logic analyzer.

De plek van de connector (rood omcirkeld):
http://img715.imageshack.us/img715/4390/mainboardmb2008.jpg

En de connector/flatcable zelf:
http://i166.photobucket.com/albums/u91/sjieto/IMG_2105.jpg

Mocht je dit lezen Bas, nogmaals dank! Bas kwam er ook achter dat niet één maar alle twee de wifi antennes kapot waren. Toevallig had ik van iemand wat iBook onderdelen gekregen, waaronder een LCD-scherm met 2 antennes. Ik heb uiteindelijk zelf deze antennes gedemonteerd en de kabels ervan aan de antennes in het MacBook scherm gesoldeerd. Dit is overigens een vrij delicaat klusje, aangezien de kern zo kort mogelijk moet zijn i.v.m. signaalverliezen. Soldeerstation dus maar eens op laten warmen!

http://img23.imageshack.us/img23/1338/img0804sq.jpg

Even een klein stukje uitleg:

Het MacBook scherm uit deze generatie haal je uit elkaar door de witte omlijsting los te trekken en daarna rondom alle schroefjes los te draaien waarmee het scherm vast zit aan de witte achterkant. Anders dan bij andere laptops zitten de scharnieren vast aan de witte achterkant. Het frame zelf bestaat uit 3 losse segmenten die aan elkaar "geklikt" zitten en verstevigd worden door schroefjes in het scherm. Het middelste segment bevat de iSight camera en verbindt het linker en rechter segment aan elkaar. Het linker segment is verder voorzien van een behoorlijk sterk magneetje voor het detecteren of een scherm open staat of niet. Waar wij op dit moment in geïnteresseerd zijn is het rechter segment, die bevalt de twee wifi antennes. Aan deze twee antennes zijn de nieuwe kabels gesoldeerd, waarbij je er hier ééntje ziet:

http://img29.imageshack.us/img29/880/img0803ue.jpg

Het resultaat:
http://img21.imageshack.us/img21/7002/img0806qau.jpg

Het scherm en de wifi doen het weer prima (had na het mollen van de antennes nog maar een snelheid van max 1,5mbit down/up op max 10m van de Time Capsule ;) )

Dus een weer 100% werkende MacBook!

Het schoonmaken is overigens gebeurd met nagellak remover. Ik had persoonlijk verwacht dat het enorm de lak aan zou tasten, maar er was helemaal niets mee aan de hand en de MacBook is nu weer original white! :)